Jdi na obsah Jdi na menu

Počátky lyžování v Sopotnici

30. 12. 2007

Lyžařské závody jsou v obci zaznamenány po II. světové válce, kdy je pořádalo středisko Junáka Sopotnice.

V letech 1950 až 1958 se v Sopotnici každoročně konaly přebory škol okresu Rychnov nad Kněžnou, které pořádala místní škola. Závodilo se v běhu i ve slalomu a sopotničtí žáci zpravidla obsazovali první místa a pak reprezentovali okres na krajských přeborech škol.  Z velké části na tom měli zásluhu žáci v České Rybné, kteří v zimě jezdili do školy na lyžích a v létě chodili pěšky. Poslední takový přebor se jel v Sopotnici v roce 1958. O dva roky později přešla Sopotnice k okresu Ústí nad Orlicí.

V 60. letech minulého století se běh na lyžích školní mládeže v Sopotnici hodně rozšířil. Škola organizovala řadu závodů a nejlepší se zúčastňovali závodů v rámci okresu. V letech 1962 a 1963 to byly pouze školní přebory v běhu na lyžích, ale v roce 1965, kdy byla zima mimořádně bohatá na sníh, se v Sopotnici konalo sedm běžeckých závodů. Mimo jiné to byl veřejný závod v běhu na lyžích s účastí 114 závodníků a okresní kolo SHMP. Sopotnické žactvo se toho roku zúčastnilo dalších devíti závodů v okrese. V roce 1966 byly uspořádány dokonce místní přebory štafet. Ještě v roce 1967 proběhl přebor školy v běhu na lyžích žactva za účasti 56 závodníků.

Start a cíl závodů býval na hřišti a běžecké stopy byly prošlápnuty přes Homolku, kolem Čtvrtě zpět na hřiště. Vybavení mladých lyžařů odpovídalo tehdejší době. Lyže zhotovené místními truhláři (v Sopotnici panem Krčmářem, v České Rybné panem Kalousem), řemínkové vázání, později kandahár. Oblečení zpravidla to, ve kterém žáci chodili do školy. O něco později škola objednala pro závodní družstvo šest párů běžeckých lyží u pana Kalouse, jehož dcery také na lyžích běhaly. Běžecké boty byly zpočátku přepychem, vázání se přizpůsobilo na tzv. „pionýrky“. Na závodech si žáci běžky mezi sebou půjčovali.

Mezi nejlepší lyžaře – běžkaře patřili např.:Jaroslava Balašová, Božena Diblíková, Věra Diblíková, Anna Kalousková, Mirka Sladká, Anna a Růžena Daňkovy, Vlasta Jebousková, Jitka Hrdinová, Františka Kalousková, Dana Sršňová, Jana Martincová, Jan Prachař, Jiří Jániš, Josef Vídeňský, Miroslav Martinec, Václav Kalousek, Josef Papáček, Jiří Felcman a další.

Po roce 1967 závody v běhu na lyžích ustaly. Byl vybudován lyžařský vlek a nastala éra sjezdového lažování.

Zdroj: Coufal, M., Hradecký, J.,Diblík, J. Sopotnice ve sportu. Obor KČT TJ Sopotnice, 2004.